Brd. Klees historie

80 år i industriens tjeneste

I 2024 fylder Brd. Klee 80 år. Det startede under anden verdenskrig med et lille mekanisk værksted i en københavnsk baggård drevet af en far og hans to sønner.

Brd. Klee blev stiftet 28. marts 1944 af maskinfabrikant Henning Klee og hans to ældste sønner Paul og Mogens Klee under navnet ‘A/S Brd. P. & M. Klee Mekaniske Værksteder’ i baghuset på adressen Løvstræde 6 i København; en sidegade til Købmagergade. Man beskæftigede sig med maskinreparationer og bygning af specialmaskiner. Medarbejdere var de to brødre, to svende og en lærling.

I 1949 blev selskabet delt i to: Fabrikationsvirksomheden ‘Mogens Klee A/S’, som flyttede til nye lokaler på Rødovrevej 155 under ledelse af Mogens Klee, som dermed fortsatte med at bygge og reparere maskiner, og handelsvirksomheden ‘Brd. Klee’ under ledelse af Paul Klee, som flyttede til Godthåbsvej 34.

Udviklingen går i retning af standarddele
Paul havde studeret på Københavns Maskinteknikum. Han har senere berettet, at en lektor på skolen fortalte, at ’udviklingen i den danske industri ville gå i retning af at anvende standardiserede dele og komponenter fremstillet på specialfabrikker’. Paul Klees første agentur var Seeger låseringe, som Brd. Klee den dag i dag har dansk forhandling af. Med base heri opbyggede han et helt program i konstruktionselementer, normdele og transmissionsdele. Elbe kugleled og kardanled, spændebånd fra Norma, Ganter betjeningselementer er nogle af de agenturområder, som kom til i 1950erne og 1960erne og som Brd. Klee stadig er dansk importør af.

Ekspansion
I 1951 overtog Paul Klee firmaet ‘Stevns & Company’, hvis hovedområde var motorer og dele hertil, og virksomheden flyttede til dette firmas domicil i Krystalgade 3 tæt på Rundetårn. Senere kom BMW industrimotorer og VEM gearmotorer. Disse er dog ikke længere en del af Brd. Klees sortiment.
Ekspansionen fortsatte i 1953 med opkøb af agenturfirmaet ‘Børge Elmgreens Eftf.’ fra jern- og stålbranchen. De to firmaer blev drevet sideløbende. I 1963 overgik aktieselskabet til et personligt firma med ingeniør Paul Klee som eneindehaver under navnet ‘Brd. Klee’.

Udflytning til forstaden
Lokalerne i indre by blev trods udvidelser for trange. På Gadagervej nr. 11 i Albertslund begyndte man i 1966 opførelse af en 1000 kvm kontor- og lagerbygning, der stod færdig i juni 1967. Her holder Brd. Klee stadig til. Bygningerne er udbygget og nabo-ejendomme er ad flere omgange tilkøbt for at sikre den løbende ekspansion. I dag er der over 10 gange så mange kvadratmeter under tag som i 1966.

En kvinde i spidsen for Brd. Klee
Efter Paul Klees død i 1971 blev selskabet ledet af skiftende direktører, heriblandt fru Munnicke fra 1973. Dengang var kvindelige ledere i branchen et særsyn. Under hendes ledelse indgik Brd. Klee kontrakt med Bonfiglioli Riduttori om forhandling af den italienske koncerns gear og motorer; en forhandling som selskabet stadig har.

I 1986 overtog Paul Klees søn Jan Klee ledelsen. Selskabet blev børsnoteret, og er det fortsat. Dansk forhandling af Stabilus gasfjedre og Hepco skinnesystemer kom til, og i start 00-erne Gates remme, NSK lejer, Tri-flow smøremidler og ikke mindst Elesa som kombination som sammen med Ganter markedsføres under Elesa+Ganter. Klee-mærket blev startet op med import af egne motorer og blæsere.

Jan Klee fratrådte som adm. direktør i 2008. Ny adm. direktør blev Lars Ejnar Jensen, som har stået i spidsen for selskabet siden. Under hans ledelse er datterselskaber i Taiwan og Kina tilkommet, og Klee er blevet til en koncern. 


Nutiden er digital, men der er mennesker bag
I 1990erne var Brd. Klee blandt pionererne med hensyn til e-handel og 3D tegninger til fri download på selskabets hjemmeside. I dag udgør e-handel ca. 40 % af alle ordrelinjer. Alle udbydere med respekt for sig selv har en velfungerende webshop.

Alle kan lange en tandrem over disken fysisk eller i en webshop, men ikke alle kan rådgive kunden i, hvilken rem der passer til formålet. Derfor skal alt salg ikke foregå digitalt.

Brd. Klee er nok en handelsvirksomhed, men det har altid ligget i selskabets DNA at udvikle og levere holdbare løsninger sammen med kunderne. Det er derfor, at selskabets fulde navn er Brd. Klee Handels- og Ingeniøraktieselskab. Det har altid været vigtigt at berige produkterne med den viden, der muliggør en optimal udnyttelse af dem. Og det lægges der fortsat stor vægt på – webshop eller ej. Der er i dag ca. 75 personer ansat i moderselskabet. De fleste er netop beskæftiget med salg, rådgivning og udarbejdelse af kundetilpassede løsninger.

Værksted
Brd. Klee startede som mekanisk værksted. Selv om denne del som nævnt ovenfor ret hurtigt blev skilt ud, så er der stadig værksted hos Brd. Klee, og det er løbende blevet udbygget og opgraderet. Værkstedet sikrer fleksibilitet. Her bygges og males gearmotorer, her skæres tandremme i individuelle bredder, gasfjedre fyldes med luft efter kundeønske, greb samles og kæder klippes.

Lokal tilstedeværelse
De senere år har Brd. Klee via opkøb udvidet med delejerskab af lokalt funderede virksomheder med elektromekanisk baggrund med henblik på at udvide samarbejdet for og med slutbruger-kunder i lokalområdet. Dette er en naturlig udvikling mod mere lokal nærhed i en tid, som udfordres af globale aktører og www. Brd. Klee vil gerne være der, hvor kunderne er – også slutbrugerne.

Du kan se alle virksomhederne i Klee-koncernen på klee.dk/koncern

Ved at klikke 'Acceptér Alle' så giver du til tilladelse til at vi må indsamle information om dig til forskellige formål, hvilket inkluderer: Funktionalitet, Statistik og Marketing